Op zaterdag 11 april verscheen het Manifest met vijf voorstellen voor post-neoliberale ontwikkeling in Nederland na corona, opgesteld door in Nederland werkende academici die zich bezig houden met duurzaamheid en internationale ontwikkelingsvraagstukken.
Door Giuseppe Feola
Het Manifest is gepubliceerd in Trouw en is ondertekend door 170 academici van vijf Nederlandse universiteiten waaronder ikzelf en andere leden van Ontgroei: Crelis Rammelt (Universitair docent Milieugeografie en Internationale ontwikkelingsstudies) en Frederico Savini (Universitair hoofddocent ruimtelijke ordening, instellingen en politiek) van de Universiteit van Amsterdam en Julien-François Gerber (Universitair docent Milieu en Ontwikkeling aan het Internationale Instituut voor Sociale wetenschappen) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Het Manifest roept de Nederlandse overheid op tot het implementeren van vijf belangrijke beleidshervormingen voor duurzame vooruitgang tijdens én na de coronacrisis.
- Vervanging van het huidige ontwikkelingsmodel gericht op generieke groei van het BNP
- Ontwikkeling van een economisch beleid gericht op herverdeling
- Overgang naar een circulaire landbouw
- Vermindering van consumptie en reizen
- Kwijtschelding van schulden
Het Manifest is in lijn met fundamentele zorgen van degrowth onderzoekers en activisten. Zorgen die dus worden gedeeld door vele andere academici die zichzelf wellicht (nog) niet zien als onderdeel van de degrowth beweging. Met name de relatie tussen economische groei, het verlies van biodiversiteit en ecosysteemfuncties én de mogelijkheid voor virussen zoals het coronavirus om zich te verspreiden onder mensen is relevant. Het Manifest komt met voorstellen die, zoals de wetenschap ons vertelt, onmisbaar zijn voor een radicaal duurzamer en eerlijker Nederland. Voor een Nederland dat beter in staat is om met een crisis, zoals de klimaatcrisis of een toekomstige pandemie, om te gaan.
Het Manifest verscheen in het Nederlands en vind je hier. De Engelse vertaling van het Manifest vind je hier.
Over de auteur: Giuseppe Feola is Universitair hoofddocent Sociale verandering voor duurzaamheid aan het Copernicus Instituut voor duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Utrecht in Nederland. Hij is lid van het Nederlandse Degrowth platform Ontgroei.nl