Pak een een kop thee en ga er eens goed voor zitten. Jonas van der Slycken, doctoraatstudent bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent, stuurde ons onlangs een aantal Nederlandstalige artikelen over degrowth om zodoende deze ideeën toegangelijk te maken voor een breder publiek in Nederland en België. Natuurlijk willen we deze bijdragen van Jonas en anderen van de Universiteit Gent graag delen, daarom bij deze een overzicht met de links en korte beschrijvingen.

#1 Tien beleidsvoorstellen voor het Nieuwe Links

Dit artikel is een vertaling van de tien beleidsvoorstellen die de in degrowth cirkels welbekende Giorgos Kallis eerder heeft geschreven, nu dus ook in het Nederlands te bewonderen.

#2 Hoe ‘ontgroeien’? Ideeën uit de degrowthbeweging

Dit artikel uit tijdschrift Oikos is ontstaan naar aanleiding van een voordrachtenreeks aan de universiteit Gent over duurzame economie. Het artikel gaat in op ‘hoe te ontgroeien’ en is geschreven door Brent Bleys, Thomas Block, Bart Defloor en Erik Paredis van de Universiteit Gent.

#3 Wie de ecologische crisis wil oplossen met economische groei, is eraan voor de moeite

Recentelijk schreef Jonas een artikel voor Knack over de noodzaak om het ideaal van groei te verlaten op de ecologische crisis op te lossen. Het gaat dieper in op hoe degrowth een pad kan zijn naar het reduceren van emissies en verminderen van het aantal werkuren.

#4 Laat bbp-groei varen als economisch kompas
In een artikel van vorig jaar ging Jonas in op het BBP als economisch kompas en waarom dit een gepasseerd station in, tevens komt degrowth voorbij in het artikel naast steady state, donut economy en andere economische alternatieven.

#5 Om klimaatchaos te voorkomen, moet de fossiele-brandstoffenindustrie ontmanteld worden
Deze analyse gaat in op degrowth als een strategie en noodzaak om klimaat chaos te voorkomen en de fossiele industrie te ontmantelen.

Dank aan Jonas voor het delen!